top of page
  • Yazarın fotoğrafıHale Acun Aydın

Hygge Nedir?

Güncelleme tarihi: 3 Eyl 2020

Sizi Hygge ile tanıstırmak istiyorum. hue-gah olarak söylenen bu Danca sözcük 2017'den beri hayatımıza girdi.


Hygge rahatlık, huzur ve mutlulukla bağdaşan bir kelime. Kendinizi hayatınızı güzelleştiren şeylerle çevrelemek de denebilir. Mesela arkadaşlık, kahkaha, güven hissi ya da sıcaklık, ışık, mevsim meyveleri ve kışın sıcak içecekler gibi.


Instagram’da şimdiden #hygge etiketiyle 1,5 milyonu aşkın post birikmiş, bu postlarda sonbaharda dökülen yaprakları, balkabağı çorbasıyla dolu renkli kaseleri ve battaniyelere sarılmış bebekleri görmek mümkün.

Danismarka’dan çıkan bu konsept İngilizler tarafından popüler hale getirilmiş durumda. Dancada aynı dilimize Google’ın bir fiil olarak girmesi gibi hygge da yerini almış; mesela hygge-music dinleyebilir, arkadaşınıza bir hygge-Christmas geçirip geçirmediğini sorabilir ya da iş çıkışı hygge-chat için dostlarla buluşabilirsiniz


Hygge üzerine kitaplar da yazılmış bile The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living (Hygge üzerine küçük bir kitap: Danimarkalıların Mutlu Hayat Hakkında Sırları) and How to Hygge (Nasıl Hyyge Yaşanır) yurtdışında raflarda yerini almış bile.

Hygge kavramı için özenilmiş kıyafetlere, yeni aksesuarlara vs gerek yok; bu nedenle sadeliği seçenler için bire bir. Sadece sizi mutlu eden şeylere odaklanın ve onları yaşayın. Hazır havalar da soğukken alın üstünüze bir battaniye, elinize sıcak bir yeşil çay, çağırın sevdiğiniz bir arkadaşınızı. İşte size hygge tipi bir aksam. Hayatın tadını çıkararak trend olun: )

Bunu biraz daha kuzey tarzı yaşamak istiyorum derseniz de yılbaşı döneminde içilen bir tür sıcak şarap olan Gløgg tarifi de işinizi görecektir.

Tarife geçmeden, peki siz Hygge kelimesini hiç duydunuz mu? Ya da size neleri çağrıştırdı?



İçindekiler: 750ml – kırmızı şarap 1 portakalın kabuğu 1 - 2 çubuk tarçın 75gr kuru üzüm 70gr kabuksuz badem

10 kakule 5 tane karanfil 85gr bal 240ml porto şarabı 240ml brandy

Yapımı: Şarabı, portakal kabuğunu, çubuk tarçın, kuru üzümü, bademleri, kakule, karanfil ve balı bir sos tenceresine koyun. – Kısık ateşte 30 dakika kaynatın.

– Kaynama süresi bittiğinde porto şarabı ve brandy ekleyin. – Dilediğiniz bardak ya da kupada servis edin.


Yazıyı beğendiyseniz Hyyge, Lyyke, Lagom ve Fika'dan bahsettiğim bu videoya da göz atın.


Ayrıca Akıllı Bütçe'nin şu yazısı da ilginizi çekebilir.



797 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hozzászólások


bottom of page