Hızlı tüketim dünyasında bir çok kavramı çok hızlı tükettiğimizden mi bilinmez Türk kültürü ve yakın Avrupa’dan sonra ilgimiz sanki son dönemde biraz daha Kuzey Avrupa’ya kaydı. Geçen kışı Hygee akımı ile geçirdik mesela. Öyle ki bu kavramın kitabı çıktı, Lykke ve Lagom ile birlikte modern kültüre damgasını vurdu.
Kuzey ülkelerinin etkisi sadece kelimelerle sınırlı değil. Örneğin birkaç sene önce Ejderhalı Dövmeli Kız serisi gerek orijinal üçlemesi gerek Amerikan versiyonuyla oldukça ilgi gördü.
Sizi yakaladı mı bilmem ama bizim etrafımızda hatrı sayılır bir İsveç-Danimarka ortak yapımı olan Bron/Broen dizisi izleyicisi var. IKEA’yı saymıyorum bile, keza kendisi bayağı uzun süredir evlerimize hatta mutfak kültürümüze girdi.
Bundan hareketle bugün de başka bir İsveç kavramından bahsetmek istedim. Fika. Yazıldığı gibi okunuyor, üstelik üste 3-4 kez söylenince dönüştüğü “kafi” kelimesi gibi kahve ilgili bir şey, yemekli ve daha da önemlisi sohbetli kahve molası anlamına geliyor. Bizdeki büyük firmalarda, belki fabrikalardaki saatli çay molaları gibi günde iki kez verilen kahve molası, yanında da genellikle kanelbulle adı verilen çörekler eşlik ediyor. Ama sabahsa bazen ekmek üzeri jambon da olabiliyor kahve yanında. Dediğim gibi amaç sadece yiyip içmek değil, bu zamanı arkadaş(lar)la değerlendirmek. Yakın zamanda İsveç’e taşınan bir arkadaşım bunu çok güzel özetledi: “Fika’ya çıkacaksın! Günde 2-3 kere fika alanı dolar tasar. Herkes birbirini fikaya çağırır. Gitmezsen bütün sosyalliği kaçırırsın çünkü masanda çalışırken bir de sohbet ortamı olmaz. Dolayısıyla sosyalleşmek istiyorsan, grupta kabul görmek istiyorsan fika yapacaksin“. (Türk gözüyle daha fazla İsveç hayatı için Deniz'in sayfasına burdan bakabilirsiniz)
Fika yapılan yere de fik deniyormuş. Bu yüzden fik ve kafe eşanlamlı sayılabilirmiş.
Fika da o kadar oturmuş ve yayılmış bir gelenek ki bir çok ülkede Fika isimli İskandinav kültürünü temsil eden kafeler görmek mümkün. Hatta Ankara’da bile bir tane Fika varmış.
Madem bu kadar Fika’dan bahsettik, kapanışı da İsveç’in geleneksel tatlısı, ama her zaman da bulmanın mümkün olmadığı dolayısıyla en çok yapıldığı dönemde kapışılan Fika’ların baştacı Semla’nın tarifi ile kapatalım. Tarif : Pınar Ünlütürk / yemekmutfak.com
Malzemeler: Çörek Hamuru : 25 gram yaş maya120 gram soğuk süt325 gram un1 orta boy yumurta50 gram şeker7 gram kabartma tozu2 tatlı kaşığı dövülmüş kakule1 çay kaşığı tuz100 gram oda sıcaklığında tereyağıHamurun Üzerine Sürmek İçin1 yumurta 1 yemek kaşığ suÜst Kreması200 gram krema100 gram pudra şekeri
Veya sadece 2 paket krem şanti ile krema hazırlanabilirİç Harcı100 gram badem unu100 gram şeker2-3 yemek kaşığı süt veya krema1/2 tatlı kaşığı kakuleVanilyaİsterseniz 25 gram dövülmüş bademÜstüne Serpmek İçinPudra şekeriYapılışı: Hamuru
Karıştırma kabına mayayı ufalayalım ve sütü döküp eriyene kadar karıştıralım.
Tereyağı dışında tüm malzemeyi kaba koyalım.
Stand mikser ile yoğuruyorsak hamur aparatını takıp 5 dakika yoğuralım.
Elimizle yoğuruyorsak 10 dakika kadar yoğuralım.
Küçük parçalar halindeki tereyağını, her seferinde 2-3 parça olacak şekilde katalım.
Stand mikser ile 15 dakika, elimizle 20 dakika kadar, elastik ve parlak bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edelim.
Ekstra un eklemiyoruz.
10 dakika dinlensin.
Fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim.
Elimizi hafif yağlayıp, 60 gramlık bezelere ayırıp, yuvarlayalım ve tepsiye dizelim.
Üstünü hamurlara değmeyecek şekilde örtüp, 1 saat mayalanmasını bekleyelim.
Yumurta ve suyu çırpıp, hamurların üstüne fırça yardımıyla sürelim.
Fırınımızı 200 C'de ısıtalım.
Tepsiyi fırının orta bölmesine koyup, 15 dakika kadar pişirelim.
Üst Kreması
Çelik çırpma kabını, mikser uçlarını ve kremayı en az 30 dakika dondurucuya koyalım.
Kremayı ve pudra şekerini katılaşana kadar çırpalım.
En az 1 saat veya servis yapana kadar buzdolabında soğumaya bırakalım.
Veya 2 paket krem şanti kullanarak bir krema hazırlayabilirsiniz.
Badem Ezmeli İç Harcı
Mutfak robotunda 100 gram bademi ve şekeri karıştıralım.
Sütü ekleyip badem ezmesi kıvamı alana kadar karıştıralım.
Kalan tüm malzemeyi ekleyip bir kaşıkla karıştıralım.
Montaj ve Süslemesi
Pişmiş çöreklerin üst kısmını kesip, içini hafifçe oyalım.
Badem ezmesini içine dolduralım.
Çırpılmış kremayı sıkıp kestiğimiz parçaları üstüne kapatalım.
Bol pudra şekeri serptikten sonra servise hazırdır.
Bu yazıyı sevdiyseniz şu videoma da göz atmayı unutmayın.
Comentarios