Evinizi derli toplu tutmak için günlük 7 alışkanlık
- Hale Acun Aydın
- 13 Ağu 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Nis
Marie Kondo’nun kitabında bana en ilham veren (ama uygulamakta da bir o kadar zorlandığım) öneri: “Her şeyin bir yeri olmalı. Her akşam eve geldiğinde çantanı boşalt ve çantandaki her şeyi yerli yerine koy” olmuştu.
Ben normalde koca koca çantalarında her gün dünyayı taşıyan o kadındım, ta ki hamileliğe kadar.
Bu aralar uzun süre ağır eşyalar taşımak belimi zorladığı için küçücük bir çantada sadece ihtiyacım olan en temel şeyleri taşıyorum yanımda.
Eğer işe gidiyorsam bir de bez çantam oluyor – günlük meyve, kitap vs taşımak için (aslında galiba hâlâ dünyayı taşıyorum ama ikiye bölüyorum)
Haftasonu ise oğlumun yedek eşyaları vs için bir sırt çantam oluyor.
Ama sonra… bu çantaları zamanında adam akıllı boşaltmadığım günlerde, alakasız şeyleri günlerce yanımda sürüklediğim oluyor.
Yazıma devam etmeden önce eğer rutinleri seven biriysen düzenli alışkanlıklar kazanmak ve bunu kalıcı hale getirmeni sağlayacak en yakın Akıllı Rutinler programına katılmak için tıkla.
Sadece çantanızı boşaltmak yeterli değil tabii.Evinizi sadeleştirdikten sonra o halde tutabilmek için 7 önemli alışkanlığı paylaşmak istiyorum sizinle.
Becoming Minimalist’in bir yazısından kendi notlarımla derlediğim bu liste, günlük bazda evinizi derli toplu tutmakiçin çok işinize yarayacak.

1. Gelen postalarla hemen ilgilenin.Genellikle gelen mektuplar, faturalar vs. posta kutusundan alınıp ya salon sehpasına ya da mutfak tezgahı gibi ortak bir alana konur ve orada kalır.Ama aslında o zarflarla hemen ilgilenilse, bu kalabalık hiç yaşanmaz.İlk önce broşür vb. içerikleri hemen geri dönüşüme atın, sonra da diğer zarflarla aynı gün içinde ilgilenin.Faturaları saklıyorsanız ilgili klasöre koyun, özel bir mektup varsa o kişiye iletin.Sizin cevaplarken ertelediğiniz bir zarf var mı? Hemen şimdi ilgilenin.
2. Yemekten sonra bulaşıkları kaldırın.Yemekten sonra birçoğumuza bir rehavet çöküyor, biliyorum.Ama lavabo ya da tezgahta biriktirmek yerine bulaşıklarla hemen ilgilenmek,sudan geçirip makineye koymak ya da makine yoksa hemen elde yıkamak,hem kirler kuruyup zorlaşmadan işi bitirmenizi sağlar,hem de sabah kalktığınızda temiz bir mutfağa uyanırsınız.
3. Her sabah yatağınızı toplayın.Kişisel gelişim liderleri buna “günün ilk başarısı” olarak bakıyor.Yatak dağınık olduğunda “zaten burası da dağınık, kıyafetleri de şuraya atayım” gibi bir zincirleme dağınıklık hissi oluşuyor.Toplu yatak = toplu oda = toplu ev olabilir mi? (Biraz abarttım belki ama etkili bir adım bu.)
4. Mutfak tezgahını boş bırakmaya çalışın.Tezgahı temiz tutmaya alışınca, elinizdeki her şeyi oraya koyma alışkanlığı da azalıyor.Bu da dağınıklığın önüne geçmekte ciddi bir fark yaratıyor.
5. Her şeyin bir yeri ve her şey kendi yerinde olmalı.Her şey için bir yer belirlediğinizde evi toplamak çok daha kolay olacak.Her eşyanın bir amacı ve bir yeri olmalı.Ve her günün sonunda o eşya yerine geri dönmeli.Basit ama etkili. Yeni güne ferah başlamak için müthiş bir alışkanlık.
6. 1-2 dakikalık işleri ertelemeden hemen yapın.Dağınıklık genellikle küçük ertelemelerin sonucudur.Bu yüzden kendinize bir kural koyun: “2 dakikadan kısa sürecekse, hemen yap.”Çöpü atmak, bir tencereyi yıkamak, çamaşırı makineye atmak…Bunlar bekledikçe gözünüzde büyüyen ama aslında minicik işler.
7. Mekanları aşırı doldurmayın.Küçük bir alana çok şey sığdırmaya çalışmak da dağınıklık yaratır.Çekmecedeki fazla çamaşır, banyodaki 5 farklı krem, raftaki ıvır zıvırlar gibi.“Ortalığı topluyorum” diyerek boşlukları fazladan doldurmayın.Bu tür alanlara denk geldiğinizde, kendinize sorun:Burada gerçekten neye ihtiyacım var? Stok mu yapıyorum, yoksa sadece alışkanlık mı?
Umarım yazıyı sevmişsinizdir.💡 Blog kısmında daha birçok işinize yarayacağına inandığım yazıya göz atmayı unutmayın. Ve rutin oluşturma konusunda hayatınızı değiştirecek bir program arıyorsanız 🛍 Shopier mağazama da mutlaka uğrayın – en yakın zamandaki Akıllı Rutinler programını öğrenin.

Comments